Güneş panelleri
Güneş panellerine desen kazınması, ışık emilimini 2 katına çıkarıyor…
Güneş levhaları, fosil yakıt veya kömür yakılması ile elde edilen elektriğe alternatif olarak büyük bir potansiyel barındırıyor. Şimdiyse bilim insanlarının keşfettiği yeni bir yöntem, geleneksel güneş hücrelerinin yakaladığı ışık miktarını iki kattan fazla artırabilir.
İngiltere, Portekiz ve Brezilya’daki bilim insanlarından oluşan bir araştırma takımının yeni çalışmasına göre, güneş hücrelerindeki dama tahtası tasarımına ızgara çizgileri şeklinde sığ bir desenin oyulması, kristal silikonun (c-Si) ürettiği elektrik akımını %125 kadar fazla yükseltebilir.
Popular Science yaptığı habere göre, York Üniversitesi’nde çalışan fotovoltaik araştırmacısı Christian Schuster, “İnce güneş hücrelerindeki emilimin artırılmasında basit bir yöntem bulduk” açıkladı ve devam etti “Yaptığımız incelemeler, bu yöntemin aslında daha karmaşık tasarımlarla elde edilen emilim kazançlarıyla yarıştığını gösteriyor; levhanın derinliklerinde daha fazla ışık emilirken, yüzey yapısı civarında daha düşük ışık alınıyor.”
Araştırma takımının söylediğine göre basit ızgara tasarımlarıyla yapılan benzer girişimler, ışık emiliminde sadece ufak çaplı kazançlar meydana getirmiş.
Bu durum, kuramsal yönden daha karmaşık yapı değişimlerinin yanı sıra; anti-güneş panelleri, ışık toplayan algler ve saydam güneş hücreleri gibi yöntemlerin yer aldığı her türlü alternatif tasarıma yol açmış.
Yapılan her bir keşif, fosil yakıtlara bağımlılığı azalan (ve sonunda biten) bir dünyaya doğru kendi meşru ilerlemesini sunsa da; Schuster ve takımının söylediğine göre mevcut güneş hücresi teknolojisinde yapılacak çok basit değişiklikler bile, Güneş’ten enerji toplama kabiliyetimizi önemli ölçüde artırabilir.
Özgün Çağrı Cankat Kayadelen
Yorum gönder